Kulttuuritoiminta

Chug ivri – hepreankielen kerho

Chug ivri on alun perin jo 1920-luvulla perustettu aikuisten heprean taitojen kartuttamiseen. Tällä hetkellä se toimii seurakunnan tiloissa tiistai-iltaisin. Opetusta annetaan vähintään kolmella eri tasolla alkaen alkeista.

Chug ivri on järjestänyt useampana kesänä kahden viikon matkan kibutsille keskelle Negevin erämaata. Matkan aikana opiskelijat pääsevät uppoutumaan arkipäivän heprealaiseen ympäristöön.

Lisätietoja: srk@jchelsinki.fi

Hakehila-lehti

Hakehila on Helsingin juutalaisen seurakunnan julkaisema viisi kertaa vuodessa ilmestyvä lehti, joka käsittelee monialaisesti juutalaista kulttuuria, uskontoa, historiaa ja elämää niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Hakehilan toimituksen yhteystiedot ovat:

Hakehila-lehti
Malmikatu 26, 00100 Helsinki
hakehila@jchelsinki.fi
Puh. 09 586 0310

Hakehilan vuosikertatilauksen hinta on Suomessa 45 euroa ja ulkomaille lähetettäessä 77 euroa. (Päivitys 12.8.20)

Idishe vort

Idishe vort on vuonna 2000 perustettu seura, jonka vaalii jiddishinkielistä kulttuuria Suomessa. Idishe vort järjestää jiddishin kielen opetusta ja ylläpitää keskustelupiiriä shmues-kraizia jiddishiä äidinkielenään puhuville sekä kielen oppimisesta kiinnostuneille. Keskustelupiirissä on monipuolista kulttuuritarjontaa kirjallisuudesta musiikkiin ja elokuviin. 

Idishe vort jatkaa jiddishinkielisen teatteriharrastuksen perinnettä Suomessa. Vuonna 2006 ryhmä esitti Sholem-Aleikhemin näytelmän Mazl-tov! (Onnea vaan!), joka oli edellisen kerran esitetty Helsingissä sata vuotta aiemmin. Vuonna 2014 seura valmistelee jiddishinkielisen teatterin klassikkonäytelmää Der dibukia.

Judaica-toiminta

Seurakunnan judaica-ryhmä suunnittelee ja järjestää juutalaiseen kulttuuriin ja ilmiöihin liittyviä luentotilaisuuksia muutaman kerran vuodessa.

Kirjasto

Kirjasto perustettiin vuonna 1922 seurakunnan jäsenten keskuudesta kerätyillä jiddishin kielisillä kirjoilla, joista saatiin noin 80 kirjan kokoelma. Jiddishin käyttö kirjallisuuden harjoittamisen kielenä ei kuitenkaan ollut kovin yleistä yhteisön jäsenistön keskuudessa ja tästä seurasi se, että kirjaston lainakirjat olivatkin pian muunkielisiä. Kokoelma kasvoi vuosi vuodelta, ja esimerkiksi toisen maailmansodan aikana Viipurin juutalaisen seurakunnan kirjaston kirjat jouduttiin evakuoimaan ja ne siirrettiin osaksi Helsingin juutalaisen seurakunnan kirjaston valikoimia. Myöhemmin noin 500 kirjaa lahjoitettiin vastaperustettuun Israelin valtioon ja 300 kirjaa jouduttiin kolmekymmentä vuotta sitten poistamaan kokoelmasta vesivahingon takia. Tänään monipuolinen ja aktiivisessa käytössä oleva kirjakokoelma koostuu 3 500 nimikkeestä yhdeksällä eri kielellä.

Juutalaisen kirjallisuuden määrä on todella laaja ja se onkin hyvin edustettuna Suomen kirjastoissa, mutta täällä omassa kirjastossa kirjat ovat omassa kokonaisuudessaan, joka kattaa merkittävän osan Suomessa olevasta juutalaisesta sekä heprealaisesta kirjallisuudesta ja viihteestä. Nopeasti kasvava osa kirjakokoelmaa on nykyään modernin heprean kirjallisuus. Kirjasto on hepreaksi sifria ja sillä viitataan myös tällä hetkellä ryhmään, joka kokoontuu tiistaisin kirjaston tiloihin viihtymään ja seurustelemaan hepreaksi jonkin teeman ympäriltä.

Pääasiassa juutalaisen seurakunnan kirjasto palvelee lukuvuoden aikana tiistaisin 16 – 20. Kirjasto on suljettu juutalaisina sekä suomalaisina pyhäpäivinä. Aukiolosta palveluista ja uutuuksista tiedotetaan tarkemmin seurakunnan Hakehila-lehdessä sekä sähköpostitse. 

Helsingin juutalaisen seurakunnan kirjasto toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi!

Lisätietoja: srk@jchelsinki.fi tai puh. 09-5860310

Kukaan ei voi ennakoida mitä tapahtuu, kun ovi avautuu! 15 m² kirjastossa on neljä ovea, yksi johti ns. Gordinin komeroon joka oli pimeä, pieni ja huolestuttavan pölyinen. Sieltä löysin vanhoja asiakirjoja, pölyä, uskomattomia esineitä kuten omaan sukuuni liittyviä pieniä tavaroita, ja kauan sitten unohdettuja kirjoja matkalla lopulliseen hautaansa. Näin se on: Pyhät kirjat haudataan suurella kunnioituksella niin kuin ihmiskunnan muisti pitääkin. Komerossa on nykyään pienten lasten lukunurkkaus, jossa piirretään mustalle taululla, lauletaan, välillä jopa Avinu malkeinu, luetaan tai viihdytään omassa pienessä kirjastossa.

Kirjastonhoitajan kertomaa

Suomen Juutalaisten Arkisto

Kansallisarkistossa sijaitsevaa Suomen Juutalaisten Arkistoa voivat käyttää sekä kotimaiset että ulkomaiset tutkijat. Tutkimuslupa tulee kuitenkin pyytää Helsingin juutalaisen seurakunnan kansliasta.

Yhteystiedot: 09 5860310, srk@jchelsinki.fi

Osoite: Kansallisarkisto, Rauhankatu 17, 00170 Helsinki. Puh. 09 228 521.

Virtuaalinäyttely Fenno Judaica

Fenno-Judaica -näyttely esittelee Suomen juutalaisten historiaa ja kulttuuria yli sadan vuoden ajalta Suomen juutalaisten arkiston asiakirjojen ja valokuvien avulla. Näyttelyn varhaisin asiakirja on vuodelta 1850. Fenno Jucaican kotisivut ovat täällä.