Mitä on antisemitismi?

Monet miettivät nykyisin mitä ansemitismi on. Alla yksi, verrattain kattava selitys, jonka Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvosto on omaksunut.

 

Antisemitismi on tietynlainen suhtautuminen juutalaisiin, joka saattaa ilmentyä vihana juutalaisia kohtaan. Juutalaisia tai ei-juutalaisia yksilöitä ja/tai näiden omaisuutta sekä juutalaisia seurakuntia ja uskontoon liittyviä kiinteistöjä vastaan esitetään sanallisia ja fyysisiä mielenilmauksia. Lisäksi tällaisten mielenilmausten kohteena voi myös olla Israelin valtio, mieltäen sen kollektiivisesti juutalaiseksi. Antisemitismi syyttää usein juutalaisia juonittelusta ihmiskuntaa vastaan ja sitä käytetään usein juutalaisten syyttämiseksi kaikesta ”minkä vuoksi asiat menevät pieleen”.

Antisemiittinen toiminta on rikollista, kun siitä on säädetty laissa (esim. holokaustin kieltäminen tai antisemiittisen aineiston levittäminen tietyissä maissa).

Rikollinen toiminta on antisemiittistä kun hyökkäysten kohteina on henkilö tai omaisuus, kuten rakennukset, koulut, rukouspaikat ja hautausmaat, joka on valittu siksi, että ne ovat tai niitä pidetään juutalaisina tai niillä on yhteys juutalaisiin.

Antisemiittinen syrjintä tarkoittaa muille tarjottujen tilaisuuksien tai palvelujen kieltämisen juutalaisilta. Tämä on laitonta monissa maissa.