Pohjoismaiden parasta juutalaista nuorisokasvatusta

Seurakunnan johdon tavoitteena ei voi olla mikään muu kuin seurakunnan sisäisen toiminnan kehittäminen ja muuttaminen seurakuntalaisille houkuttelevammaksi. Tämä onkin hallintoneuvoston tärkein julkilausuttu tavoite.

Tehdäksemme seurakuntaelämän läheisemmäksi jäsenille ja erityisesti lapsiperheille on seurakunta ottanut aktiivisemman roolin suoran markkinoinnin kautta. Aina kun seurakunnan jäsen saa lapsen, seurakunta lähettää pienen opettavaisen lahjan, judaica-aiheisen pehmolelusetin, kirjeen kanssa. Kirje havainnollistaa seurakunnan tarjontaa taaperoiästä kouluun. Sisäistä markkinointia, joka antaa perheille tarpeellisen signaalin, ”seurakunta ajattelee minua ja haluaa lapseni mukaan toiminnan piiriin”. Näin vanhempien ei tarvitse itse pohtia mitä seurakunta voisi tarjota, kun sen tuo heidän luokseen ikään kuin tarjottimelle.

Lisäksi meidän tulee seurakuntalaisina ja seurakuntana asettaa itsellemme kovia tavoitteita. Ei riitä että meillä on Suomen paras juutalainen peruskoulu, meillä tulee olla Suomen paras peruskoulu, piste. Ei Suomen paras juutalainen nuorisotoiminta, vaan suomen paras nuorisotoiminta. Se mikä on ennen toiminut, ei toimi enää, ajat ovat muuttuneet. Näihin haasteisiin meidän tulee vastata.

Tärkeänä vastauksena näihin haasteisiin, jonka tulokset näkyvät konkreettisessa mielessä vuosikymmenien päästä, ja toivon mukaan vuosikymmenien ajan, olemme kehittäneet paljon uutta. Ensimmäisenä etappina lanseerasimme neljä vuotta sitten bnei mitsva -kurssin, joka toteutetaan ei vain nuorille, vaan myös heidän vanhemmilleen. Tarkoituksena oli siirtää bnei mitsva -opiskelu ulkokultaisesta tekstien luvusta, oppimiseksi, joka kestäisi eliniän ja antaisi kimmoketta tulevaisuuteen. Lisäksi myös lasten vanhemmat kokevat seurakunnan palvelut suoraan ja näkevät konkreettiset hyödyt. Samaa metodia olemme käyttäneet puoli vuotta sitten aloitetussa Sunnuntaikoulussa, joka on tarkoitettu 10-11-vuotiaille kouluamme käymättömille juutalaisille oppilaille. Tulokset näkyvät jo seurakunnan tarjoaman uuden koulutusputken läpikäyneissä nuorissa. Seurakunnassa halusimme ja haluamme auttaa vanhempia kasvattamaan ylpeitä ja iloisia juutalaisia nuoria. Lisättyämme muutama vuosi sitten alemmille luokka-asteille heprean kielen Tal Am -opetusmenetelmään perustuvan iltapäiväkerhon, voin epäröimättä sanoa, että Helsingin juutalainen seurakunta tarjoaa tällä hetkellä Pohjoismaiden parasta juutalaista nuorisokasvatusta.

Seurakuntamme ei ole palvelulaitos, vaan elävä yhteisö, jossa jokaisen panosta tarvitaan välttämättömyytenä yhteisömme pitämiseksi mahdollisimman elinvoimaisena ja kasvun jatkamiseksi.

 

Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja
Yaron Nadbornik